Thursday, September 18, 2014

Revije bez smisla i koncepta

U septembru kad jos nije puna sezona dve filmske revije sa dovoljno filmova za puna dva meseca                solidnog bioskopa zgurano u nekoliko dana.


Filmomanija se siri u BGD

"Po redu nestajanja" Hansa Petera Molanda
"Gospodin Tarner" Majka Lija, o slavnom slikaru Vilijemu Tarneru sa Timothy Spall-eom
"Tom na farmi" kanadskog reditelja Ksavijera Dolana.
"Mi smo najbolje" Lukas Modison (Švedska)
"Kad se noć spusti nad Bukureštom" Porumbiju
"Oblaci Sils Marije" Asajas
"Racija 2" Gareta Evansa (Indonezija)
"Grigris" Mahamata Saleha Harouna (Čad, Francuska),
"Makondo" Sudabeha Mortezaija (Austrija),
"Srce lava" Domea Karukoskog (Finska, Švedska)
"Crvena armija" ruski dugometražni dokumentarni film Gabe Polski
"Blizanci kosturi" Krega Džonsona (SAD)
"Pronađena mladost" Arona Kaca i Marte Stivens (SAD)

Filmomanija se poklopa sa održavanjem još jedne filmske revije Blokbaster

"Лавиринт - Немогуће бекство"
"Tемплар: Kрв за крв"
"Љубав jе чудна ствар"
"Хаjде да будемо пандури"
"Прљава испорука"
"Шта смо богу згрешили"
"Људски капитал"

Monday, September 15, 2014

Blood Ties

Marion Cotillard


Sta reci odlicna, ali nedovoljno razvijena uloga Marion Cotillard i pristojna gluma Mile Kunis. Osim odlicnih detalja kola iz 70ih ostatak price je zanemarljiv osim ako ne treba da navijamo za ubistvo coveka kome policajac preotima zenu.














Friday, September 12, 2014

Neizbezan poraz Mistera i Pita





U potrazi za novim ostvarenjima jednog od mojih omiljenih glumaca Geoffrey Wright-a, naleteh na ovaj mali film velikog srca. U reziji George Tillman Jr. – Men of Honor, Barbershop, Soul Food, Neizbezan poraz Mister and Pita pripada onim filmovima koji su me jako dirnuli. 

Vrlo malo je rezisera koji uspevaju na realistican nacin da docaraju odvojenost  i sustinske razlike razlike izmedju stanovnika Sjedinjenih Drzava: Spike Lee, Joel Shumacher, Steve McQueen, Sofija Coppola u nekim svojim filmovima obradjuju slicne teme.   

Za razliku od njih, film Lee Danijels-a Precious moze da predstavlja polaznu tacku iz kojih se radjaju filmovi poput Neizbeznog poraza. Americki realizam 21. veka. 

Radnja se desava u Bruklinskom geto naselju gde su dva decaka ostavljena da se brinu o sebi. Majka starijeg je uhapsena zbog narkotika a majka drugog, koja se bavila prostitucijom, nestaje. Decaci prolaze kroz razne muke u pokusaju da savladaju – prezive prvo dan, zatim nedelju, mesec. U pocetku, njihov zivot odise avanturizmom i entuzijazmom gde po prvi put moraju da nauce da kuvaju, da bi kasnije njihove muke postajale sve teze i nepodnosljivije. Pored svega toga, Njujorsko sparno leto i lokalni kriminalci cini ove male stanovnike dodatno opterecenim i njihove snove tezim da se ostvare. 

Cesto pracen dugim segmentima i tisinom, film asocira i na  Dogma stil snimanja  koji su prikazivani zadnjih 10-15 godina. Jos vise je znacajan je po otkricu odlicnih glumaca, pogotovu Mistera kojeg igra sarmantni Skylan Brooks. Ovakav talenat ne moze da prodje nezapazeno. U svakom slucaju, upisano je jos jedno ime u tefterce koje zelim da pratim. Ostatak ekipe cine Geoffrey Wright, odlicna Jennifer Hudson,  Jordin Sparks, Adewale Agbaje – cija me je scena u kolima i najvise pogodila. 
Umetnost egzistira na emocijama.  Nezbezan poraz Mistera i Pita je mali film velikog srca. I zato ga vredi pogledati.

Mustang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...