Tuesday, June 11, 2013

LA MIGLIORE OFFERTA


Budite spremni da izdržite vizuelni i akustični napad vrhunskih italijanskih majstora, Fabio Zamarion je zaslužan za rad kamere, Maurzio Sabatini za istančanu scenografiju,  Maurizio Millenotti za perfektne kostime i  Ennio Morricone muziku.

Oni će vas u par kadrova navesti da se zaljubite u Italiju iako je  nedorečeno mesto radnje u filmu, a sniman je u Beču, Pragu i Italiji. Život sa stranica kolor magazina. Prva trecina filma Giuseppe Tornatore-a funkcionise besprekorno kao skupi hronograf koji se sam navija.

Ako je ono što vam nedostaje mešavina dobre fotografije, muzike i odlicne glume bez mnogo napetosti onda je ovo najbolja ponuda za vas u sadasnjem trenutku. Može se slobodno reći film pripada Geoffrey Rush-u koji briljira. On igra izbirljivog aukcionara Virgil Oldman opsednutog perfekcijom u svom poslovnom i u svom samačkom životu.  Na momente moramo da se divimo njegovoj umesnosti. Dok razotkrivamo Virgilov zivot, njegovu tajnu i slozene dnevne rituale uzvamo u svakom detalju. Besprekorni samac, virtouz svog zanata. Divimo se kako ga obavlja i upravlja znalacki sigurno najsitnijim detaljima.

Njegovo strucno misljenje, koje ce biti jedan od izvora zapleta, je neprikosnoveno. To mu je omogucilo da i sam skupi basnoslovnu zbirku u koju nam kamera i reditelj dopustaju da uzivamo zajedno sa njegovom ogromnom kolekcijom rukavica, cipela i odela. Njegova elegancija i lakoca kojom barata prodajom basnoslovnih umetnina i antikviteta zavesce mnoge zene. Ali njih nema u njegovom osim u jednoj skrivenoj sobi u njegovom domu.

Dok obavlja svoj redovan posao dobija uznemirujuce pozive od zene koja zeli da proceni sadrzaj vile njenih roditelja koju je nasledila i koju zeli neizostavno da proda. Posle nekoliko dana upornih poziva pristaje da poseti vilu gde zatice skriveno blago i domara koji je tu samo da mu omoguci ulazak, ali ne i vlasnicu. Misteriozna zena se ne pojavljuje cak i kad njegova ekipa po dogovoru pocinje da pakuje i odnosi predmete na katalogizovanje u aukcijsku kucu. Virgil krece u potragu za njom  u vili. Od tog momenta detalji moguceg raspleta rasuti su po filmu kao delovi automata koji on sakuplja po vili i odnosi na sklapanje svom mladom prijatelju koji moze sve da popravi. Opisivanje zapleta vise od ovoga moze da rasprsi ono od magije sto film poseduje izvan ugodnih estetskih dometa.  Da li ce konacno pronaci zenu od krvi i mesa? Da li cete pogoditi rasplet pre kraja ili ce vas neizvesnost drzati od pocetka filma do finala? Da li ce tajne i misterije biti dovoljno uverljive? U svakom slucaju vredi pogledati.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...