Sunday, December 18, 2011

Elena

Film “Elena” Andreja Zvjaginceva (Андре́й Петро́вич Звя́гинцев) nosi jednostavnu poruku: “Ukoliko se venčavate kasnije u životu morate voditi brigu i o porodici vašeg partnera“





“Elena” je psihološka drama u čijem je središtu porodica, a glavna tema je odnos roditelja i dece. Suptilno spori uvod kroz naglašenu upotrebu zvučnih efekata daje nam psihološki opis Elene i Vladimira, starijeg dobrostojećeg para. Glavna junakinja Elena, bivša medicinska sestra, je skromna, tiha i pokorna žena. Vladimir je bogat i izrazito hladan čovek. Sreli su se kao zreli ljudi, skoro tipski, dok je Vladimir bio na lečenju i imaju decu iz prethodnih brakova.


Elenin sin je nesposoban da se stara o svojoj porodici, zavisi od majčine pomoći. Vladimirova kći je bezbrižna i razmažena mlada žena, a njihov odnos je krajnje udaljen i ciničan. Predivne ambijente koji se provlače kroz srednje duge kadrove smenjuje dinamičan odlazak na periferiju grada. Elena u očaju materinske brige za sina alkoholičara i njegovu porodicu uzima deo obilnog kućnog bužeta i nabavlja im namirnice.



Nove teške brige nadnose se nad njenu porodicu. Unuk Saša kao i otac ne želi ništa da učini za sebe i preti mu odlazak u vojsku na uzavreli Kavkaz ukoliko ne upiše fakultet. Jedina šansa mu je potplatiti deo sistema. Poziv za spas je upućen Vladimiru. Za uzvrat dobijaju moralnu poduku i čekanje. U jednom momentu se režiser se poigrava  i prikazuje nam lov na beskućnike u predgradju. Kamera nemirno prati poteru.

Nakon ponovnog srčanog udara Vladimir u bolnici shvata kako mu je preostalo vreme na Zemlji krajnje ograničeno. Uprkos razgovoru nihilističkog sadržaja u bolničkoj sobi sa ćerkom Katrinom, koja dolazi u bolnicu da poseti oca samo na insistiranje Elene, donosi odluku protivno svojim principima: Katarina će biti jedina naslednica njegovog bogatstva. Elenine nade u financijsku pomoć porodici naglo iščezava. Pokorna i servilna supruga prelama moralnu dilemu, osiguraće budućnost svojim potomcima - pružiti im priliku u životu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...