Tuesday, January 17, 2012

Sedam veličanstvenih


Osmi filmski festivala “Sedam veličanstvenih” otpočinje Nedelju Čistog Zadovoljstva za ljubitelje dokumentaraca 25. januara 2012. u 7 uveče.
Festival otvara “Prorok” Britanca Gerija Tarna, koji komentariše svet danas. On kreira imaginarni jedinstveni grad kombinujući snimke nastale širom sveta - u Njujorku, Bejrutu, Milanu, Beogradu i Londonu.  Litvanac, Audrius Stonis, ove godine nam predstavlja “Ramina”, film o starcu iz Gruzije, ostarelom rvačkom šamipionu, punom života, mudrosti i čežnje za ljubavlju od pre pedeste godina.

U portugalskom filmu “Žoze i Pilar” Migela Gonsalveša Mendeša, zalazi se u intimu odnosa između pisca Žoze Saramaga i njegove žene, novinarke Pilar del Rio. Francuski režiser Mark Vejmiler usmerava kameru na ljude iz zabačene i surove portugalske oblasti Barozo u filmu “Život negde daleko”. Gereon Vecel  sa filmom “El Bulli”, daje nam  je uvid u kulinarsku umetnost Ferana Adrije i njegovo eksperimentisanje.

“Specijalni let” Fernana Melgara  je snimljen u centru za izbeglice kojima nije odobren boravak u Švajcarskoj i koje čekaju da ih pošalju kući. Zaposleni rade svoj posao, ono što im je naloženo da rade. Kako odstrniti nepoželjne iz raja. Već viđeno.

Festivalsku gozbu zatvara 29. januara u 8 uveče “Sjaj kurvi”. Mihael Glavogera osećajno i s poštovanjem priča o prostitutkama na Tajland, u Bangladešu i Meksiku koje nude trenutke ljubavi. Tri različita sveta, tri različite kulture i tri različite religije, a sve sa istom potrebom muskog pražnjenja i kratkotrajne utehe prikazano sa idejom drastičnih vizuelnih i tematskih kontrasta.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...