U dane zimskih praznika uz filmski maraton u krugu porodice ili samo sa voljenom osobom predlažemo vam neki od toplih napitka.
TOPLI PUNČ
sok dve pomorandže, 2 kašičice braon šećera, vanilin šećer. štapić cimeta, par karanfilića, 3 dl crnog vina, 20 ml ruma
Pomorandže iscedite, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i karanfilić. Kad provri, procedite, dolijte vino i ponovo zagrejte. Čaše za punč zagrejati pre sipanja. Sipati u prethodno zagrejane case.
KOFFIE VAN BRUNT
šolja tamnog ruma, pola šolje likera od višnje, dve kašičice braon šećera, tri šolje jake crne kafe, narendana kora pomorandže, štapić cimeta, šlag.
Rum, liker i šećer podeliti u dve jednake čaše. Dopuniti vrućom kafom i pokriti šlagom. Sve posuti cimetom i narendanom korom pomorandže.
ZAČINJENO KUVANO VINO
litar crnog vina, strugana kora pomorandže, pola kašičice mlevenog bibera, kašičica karanfilića, šipka cimeta
Vino stavite da se zagreje, pa dodajte biber, karanfilić, štapić cimeta i nastruganu koru pomorandže. Ne dozvolite da vino provri, jer će izgubiti aromu. Kuvano vino procedite i servirajte sa kolutovima pomorandže koje ste ukrasili karanfilićem.
IRISH COFFEE
kašičica šećera, 5ml irskog viskija, šolja jake kafe, šlag
U zagrejane čaše sipajte šećer, viski i vruću kafu i promešajte da se šećer dobro rastvori. Dodati šlag ili ulupanu slatku pavlaku tako da se napravi sloj debeo jedan prst. Možete sve pripremiti i bez šećera ukoliko niste ljubitelji slatke kafe
KUVANA JABUKOVAČA
200 ml jabukovače, 2 kašike šećera, kesica cimeta
Zagrejte šećer u velikoj džezvi dok se ne otopi. Prelijte ga jabukovacom. Dodavanjem vode podesite jačinu. Pustite da provri, pa sklonite s vatre i dodajte sadržaj kesice cimeta.
TOPLA ČOKOLADA
200 g čokolade za kuvanje, 2 dl hladnog mleka, 3 dl slatke pavlake, štapić burbon vanile, pola kašičice mlevenog cimeta, pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
U šerpici na pari rastopiti komadiće čokolade. Dodati štapić burbon vanile i malo hladnog mleka. Stalno mešajte drvenom varjačom, pa dodajte preostalo mleko, slatku pavlaku i mleveni muskatni oraščić. Zagrevajte nad parom mešajući dok sve ne prostruji. Izvadite štapić vanile i sipajte u šolje. Pospite
cimetom. Burbon vanilu možete zameniti vanilin šećerom.
BELI PUNČ
3 dl belog vina, 100 g bele čokolade, malo rendane korice limuna, 400 g hladne slatke pavlake, 50 g šećera, kašičica cimeta, malo mlevenog karanfilića,
Vino se zagreje zajedno sa narendanom korom limuna i dodaju se komadići čokolade. Mešajući dodajte sok od limuna i sve začine. Sklonite s vatre, dodajte slatku pavlaku, promešajte i sipajte u čaše. Odozgo posuti cimetom i narendanom čokoladom.
BEČKA KAFA
pola litra jake kafe, 4 dl slatke pavlake, 100 gr čokolade za kuvanje, 4 kašičice kakao praha, 4 kašičice cimeta u prahu
Rastopite čokoladu sa trećinom slatke pavlake, pa dodajte u nju vruću kafu i šećer, a zatim promešajte i ulijte u čaše. Ukrasite umućenom slatkom pavlakom po kojoj ćete posuti kakao i cimet u prahu.
No comments:
Post a Comment